regnr.as - se hvem eier bilen i kjøretøyregisteret Bilregisteret

Forskjellen på billån og leasing

BLOGG ARTIKKEL
Forskjellen på billån og leasing

Passer leasing ditt kjøremønster, eller er billån faktisk et bedre alternativ for deg? Les dette før du bestemmer deg.

For noen er bilen utelukkende et fremkomstmiddel som skal få dem gjennom byens travle trafikk og hjem til familien. For andre er drømmen om å kjøre gjennom gater og smug i en luksusbil eller en miljøvennlig bil en stor drivkraft.

Uansett motivasjon for ny bil, må bilen finansieres på en eller annen måte, dersom du ikke har en kjekk sparepenger som du kan overlate til selger i stedet.

I forhold til finansiering av bilen står valget mellom billån eller leasing. Leasing har blitt populært de siste årene, men det er ikke nødvendigvis det smarteste finansieringsalternativet for alle. Om du skal velge leasing eller billån som finansiering av din nye bil bør faktisk være basert på deg og din økonomiske situasjon.

Les her i artikkelen, hvor vi ser nærmere på fordeler og ulemper ved henholdsvis leasing og billån som finansiering av bilen, og så kan du i etterkant bestemme deg for hva som gir mest mening for din økonomi.

Hvordan velge riktig finansiering for bilen din

Leasing av bilen

Om du skal eie eller lease din nye bil er i stor grad et spørsmål om hvor lenge du vil ha bilen stående i carporten og hvor mye du forventer å bruke bilen i hverdagen.

Leasing er et godt alternativ for deg som ønsker en ny og trygg bil som du planlegger å kjøre mellom 15 000 og 25 000 kilometer i året. Synes du også at det er kjekt å bytte ut bilen med jevne mellomrom, pilen peker også i retning av leasing fremfor billån som finansiering av bilen.

Bruker du leasing som finansiering av bilen vil du ofte ha et veldig nøyaktig bilde av dine månedlige utgifter til bilen, mens du som eier av en bil er mer i risikosonen for uforutsette utgifter. Har du et veldig stramt månedsbudsjett kan det derfor gi en trygghet å vite nøyaktig hva utgiftene er bilen er hver måned.

Når du leaser eier du ikke bilen, men du har full bruksrett. Du er også ansvarlig for det, og tar deg av vedlikehold gjennom hele leasingperioden.

Det er derfor viktig at du behandler bilen som om den var din egen og overholder din del av serviceavtalen. Setter du igjen en bil med riper, bulker og kaffeflekker på interiøret, er du selv ansvarlig for å rette opp dette. Og den utgiften må du betale selv før leasingselskapet tar tilbake bilen.

Ved inngåelse av leasingavtale er det noen krav du må oppfylle. Kravene varierer med de ulike leasingselskapene, men alle krever at du kan dokumentere at du er i stand til å betale den månedlige betalingen. Husk å lese kravene i leasingavtalen nøye – for eksempel koster det typisk ekstra dersom du ønsker å ta leasingbilen til utlandet.

Bilen du ønsker å lease må også godkjennes av leasingselskapet, men det er stort sett ikke noe problem.

Billån

Føler du deg begrenset av leasing, spesielt i forhold til begrenset antall kilometer og internasjonal kjøring, så er trolig billån det beste finansieringsalternativet for deg.

Med billån kjøper og eier du bilen, og du kan dermed kjøre så langt du vil og slipper å bekymre deg for små riper og andre småskader som er til å leve med. Du kan beholde bilen til den dagen den må gi seg etter de mange turene gjennom årene eller selge den videre når du vil.

Frihet er stort som bileier, men det går på bekostning av noe annet. Ulempen med lån som finansiering av bilen er at det er vanskelig å si hvor enkelt eller vanskelig det vil være å selge bilen igjen. Bruktmarkedet er stort og det er nesten umulig å forutse hvor mye verdi bilen vil miste i løpet av perioden. Du kan minimere denne risikoen ved å velge en populær bruktbil.

Når du tar opp billån fremfor leasing, er du ofte også mer sårbar for økonomien din. Med en leasingavtale kjenner du i utgangspunktet dine faste månedlige utgifter, da det for de fleste leasingavtaler er vedlagt en serviceavtale, som dekker eventuelle reparasjoner mv. Dette står du selv for ved kjøp med billån, og som du sikkert vet kan en mekanikerregning fort komme opp i mange tusen kroner.

Bilen gir derfor mest mening for deg som har planer om å beholde bilen i mange år. Et billån er typisk også den mest fornuftige finansieringen av bruktbiler fordi en bruktbil ikke faller like mye i verdi per år som nye biler.

Den billigste finansieringen av en bil er selvsagt å betale for hele løpet selv med sparing, da du her slipper helt å betale renter og gebyrer, som er knyttet til både leasing og billån. Det er selvfølgelig de færreste som har midler til å kjøpe en ny, trygg bil for egen regning.

Finn bilen her